Φορολόγηση αποζημίωσης δικαστικών αντιπροσώπων

Με τις διατάξεις του εσχάτως ψηφισθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας»  ρυθμίστηκε το ζήτημα της φορολόγησης της αποζημίωσης των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία.

Ειδικότερα, αντικαταστάθηκε, κατ’ αρχάς, η διάταξη του άρθρου 108§1 του Π.Δ. 26/2012 κατά τρόπο, ώστε να προβλέπεται πλέον ότι η ως άνω ειδική αποζημίωση καθορίζεται με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και δύναται να καταβάλλεται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

Περαιτέρω, στις διατάξεις του άρθρου 108§3 του Π.Δ. 26/2012 προστέθηκε δεύτερο εδάφιο, με βάση το οποίο ορίζεται ότι η εν λόγω αποζημίωση είναι ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 108§3 εδ. α’ του Π.Δ. 26/2012, οι δικαιούχοι των αποζημιώσεων του άρθρου αυτού απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής οποιουδήποτε φόρου, εισφοράς ή κράτησης υπέρ τρίτων κ.λπ. για τα ποσά, που τους καταβάλλονται για τις αποζημιώσεις αυτές.

Από τις ανωτέρω διατάξεις, σε συνδυασμό με την κατάργηση των διατάξεων του άρθρου 131§1 του Π.Δ. 96/2007, συνάγεται η μη υπαγωγή της προαναφερθείσας αποζημίωσης σε φόρο εισοδήματος και άλλες κρατήσεις. Ταυτοχρόνως, ορίζεται ρητώς αυτή ως ακατάσχετη και μη υποκείμενη σε συμψηφισμό με τυχόν οφειλές έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα προαναλυθέντα επιβεβαιώνονται και από την αιτιολογική έκθεση του νόμου, σύμφωνα με την οποία στόχος της ρύθμισης είναι η ως άνω αποζημίωση να μην υπόκειται «σε καμία κράτηση ή φόρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας είχαν υποστηρίξει ευθύς εξ αρχής τη θέση ότι η εν λόγω αποζημίωση δεν δύναται να θεωρείται εισόδημα και να υπάγεται σε φόρο εισοδήματος, υποβάλλοντας σχετικό αναλυτικό υπόμνημα και υποστηρίζοντας την αντίστοιχη νομική επιχειρηματολογία ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

ΠΗΓΗ – http://www.dsa.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s